کلاهبردارها، ساتوشی و ماینرهای تسلا- رابطه پیچیده ایلان ماسک با رمزارز
مقدمه
هفته قبل، ایلان ماسک کارآفرین فناوری و مدیرعامل شرکت مشهور تسلا گفت که ساختار بیتکوین (BTC) «کاملاً هوشمندانه» است و افزود «این ارز دیجیتال روش انتقال ارزش بسیار بهتری نسبت به یک تکه کاغذ است».
قابلتوجه است که این نقلقول تا امروز یکی از واضحترین نظرات ایلان ماسک درباره رمزارزها و بلاکچین بوده، زیرا وی معمولاً از این بحث طفره میرود. بااینوجود تا امروز چندین مواجهه بین این غول فناوری و رمزارز وجود داشته است – درواقع تجربههای گذشته ایلان ماسک با شرکت پیپال (Pay Pal) باعث شد که نتواند از روشهای پرداخت دیجیتال نوآورانه روی برگرداند.
در ادامه این مطلب چگونگی تکامل رابطه ایلان ماسک با رمزارز از سال 2014 و زمانی که وی اولین نظر عمومی خود درباره بیتکوین را ارائه کرد، بررسی خواهیم کرد.
اکتبر 2014: ایلان ماسک میگوید که بیتکوین بیشتر برای تراکنشهای غیرقانونی استفاده میشود.
در 8 اکتبر 2014، ایلان ماسک با والتر لاکسون در اجلاس سازمان جدید ونیتی فیر (Vanity Fair’s) مصاحبه کرد. در بخشی از این مصاحبه، لاکسون از مدیرعامل تسلا یعنی ایلان ماسک پرسید که آیا وی فکر میکند که ظهور بیتکوین برای ارزهای فیات مضر است، و وی پاسخ داد:
«من فکر میکنم بیتکوین احتمالاً چیز خوبی است ولی فکر میکنم که راهی برای انجام تراکنشهای غیرقانونی شود. ولی این امر لزوماً بد نیست. همانطور که میدانید بعضی چیزها نباید غیرقانونی باشند.»
ماسک افزود:
«بیتکوین برای تراکنشهای قانونی و غیرقانونی مفید خواهد بود و تنها به عنوان ابزاری برای تراکنشهای غیرقانونی نخواهد بود، زیرا همواره یک پل بین تراکنشهای قانونی و غیرقانونی وجود دارد.”
این کارآفرین در سخنان آن زمان خود گفت که هیچ بیتکوینی نخریده است.
نوامبر 2017: ایلان ماسک توضیح میدهد که او ساتوشی نیست و میگوید «بخشی از بیت کوین» را در اختیار دارد.
22 نوامبر ساهیل گوپتا، کارورز سابق در شرکت اسپیس ایکس (SpaceX) مقالهای نوشت که حدس میزد احتمالاً ایلان ماسک همان ساتوشی ناکاموتو است، خالق واقعی بیتکوین.
بهطور خاص گوپتا به پیشینه ماسک در اقتصاد، تجربه وی در تولید نرمافزار و تاریخچه نوآوریهای وی بهعنوان دلایل احتمالی اختراع بیتکوین توسط ماسک اشاره کرد.
چندی نگذشت که این نظریه شخصاً توسط خود ایلان ماسک رد شد و توییت کرد که فرضیه گوپتا «درست نیست». یا این وجود مدیرعامل اسپیس ایکس افزود که وی «بخشی از بیت کوین» را در اختیار دارد که چند سال قبل دوستی برای وی فرستاده بوده است.
دسامبر 2017: ایلان ماسک میگوید که تابهحال درباره بیتکوین چیزی نشنیده است.
در 22 دسامبر نیراج آگراوال، یک کارمند موسسه غیرانتفاعی پژوهش رمزارز با نام کوینسنتر (CoinCenter) در توییتر از ماسک پرسید که آیا وی بیتکوین را درست کرده است یا نه، که ماسک پاسخ داد: «تابهحال دربارهاش چیزی نشنیده است» و به یک مقاله طنز در وبسایت آنیون (Onion) با عنوان «شیرجه در بیتکوین به عنوان یک پول آسیبپذیر اینترنتی، خیالی دیوانهوار است» لینک داد.
ژانویه 2018: ماسک از محبوبیت رمزارز برای تبلیغات یک دستگاه شعلهافکن استفاده کرد.
در ژانویه 2018، هنگامیکه بیشتر آلتکوینها از بالاترین حد رشد خود پس از افزایش بیسابقه قیمت بیتکوین سود میبردند، ایلان ماسک از محبوبیت رمزارز برای تبلیغات یک شعلهافکن استفاده کرد که توسط شرکت ساخت تونل وی با نام بورینگ کمپانی (Boring company) ارائه شده بود.
«این شعلهافکن بسیار خوب است و همراه آن یک بلاکچین رایگان هم ارائه میشود»
فوریه 2018: ماسک در رابطه با کلاهبرداریهای رمزارز در توئیتر نظر میدهد و افشاء میکند که چقدر بیت کوین دارد.
در فوریه سال گذشته، مدیرعامل اسپیس ایکس به یکی از روندهای رو به رشد توئیتر اشاره کرد که در آن کلاهبردارها خود را بهعنوان اشخاص معروف مثل ایلان ماسک یا دونالد ترامپ جا میزدند و کاربران را جهت ارسال رمزارز به آنها گول میزدند.
در پاسخ به یکی از توییتها که پرسیده بود چرا چنین اسپمهایی اینقدر شایع شدهاند، ماسک گفت که وی با جک دورسی مدیرعامل توئیتر در این رابطه ارتباط داشته است.
وی همچنین افشاء کرد که به غیر از 0.25 بیت کوین که دوستم سالها پیش به من داده است، من دقیقاً صفر عدد رمزارز دارم» که به نظر میرسد با گفتههای قبلی او در رابطه با داراییهای رمزارز وی سازگاری داشته باشد.
در آن زمان، توکنهای بیت کوین او 2531 دلار ارزش داشتند. امروز این عدد کمتر شده است و به چیزی حدود 975 دلار رسیده است.
جالبتوجه است که تنها چند روز قبل از توییت ایلان ماسک، بانک داده نرمافزار خدمات وب آمازون (AWS) تسلا توسط دزدان رمزارز هک شد. دزدان بهطور خاص به اعتبارنامههای دسترسی AWS تسلا از طریق نفوذ به محفظههای نرمافزاری کوبرنت (Kubernet) بدون محافظت از رمز عبور دسترسی پیدا کردند. سپس آنها از این محفظهها برای استخراج بیتکوین برای مدت زمان نامشخصی استفاده کردند. این حمله بسیار هماهنگ بود، زیرا هکرها نرمافزارهای مخزن استخراج خود را آماده کرده بودند، سپس اسکریپت خرابکارانه را به یک نقطه پایانی «لیست نشده» متصل کردند و میزان استفاده از CPU را پایین نگه داشتند تا شناسایی نشوند.
پیش از آن در دسامبر 2017، یک مالک خودروی الکتریکی تسلا اس (Tesla S) گزارش کرد که وی با سوپرشارژر خودروی خود بیتکوین استخراج میکرده و قفسه ماینینگ را در صندوق عقب گذاشته است.
مارس 2018: ماسک در حالی دیده شد که کتابی درباره رمزارز در دست داشت.
در ماه مارس، عکسی از ماسک که یک کتاب با عنوان «توضیح ساده رمزارز» را در دست داشت در اینترنت پخش شد. این عکس در فستیوال جنوب تا جنوب غربی گرفته شد که در آن کارآفرینها چیزی از جمعیت میگرفتند تا امضای یادگاری ارائه کنند. بر اساس گفته نویسنده کتاب، جولیان هوسپ (Julian Hosp)، ایلان ماسک کتاب را برای خود نگه داشته است.
اکتبر 2018: شوخی ماسک درباره فروش بیتکوین و مسدود شدن حساب او در توییتر
در 22 اکتبر، مدیرعامل تسلا با ارسال توییتی به شایعات درباره ارتباطات شرکت وی با رمزارزها دامن زد که در آن میگفت «میخوای خرید و فروش بیتکوین انجام بدی؟» و تصویری به پست ضمیمه شده بود که در آن رمزارزهای اصلی به شکل شخصیتهای انیمیشنی نشان داده شده بودند.
پس از آن ایلان ماسک در طول یک پادکست که توسط شرکت خدمات تبلیغاتی ای آر کی اینوست (ARK Invest) میزبانی میشد، تائید کرد که این یک شوخی بوده است و گفت: «من فقط داشتم شوخی میکردم. کلاهبرداران بیتکوین و اتریوم در توییتر بسیار زیاد هستند و من فقط خواستم لحن مشابه آنها داشته باشم و یکهویی گفتم، میخوای بیتکوین بخری؟»
وی ادامه داد که پس از این توییت، حساب کاربری وی برای مدت کوتاهی به دلیل «برخی از قوانین خودکار برای مقابله با فروش بیتکوین و این موارد» مسدود شده است.
نوامبر 2018: کلاهبرداران حدود 157000 دلار رمزارز را پس از هک حسابهای توییتر تائیدشده سرقت کردند.
در 5 نوامبر، پایگاه خبرگزاری بریتانیایی تلگراف گزارش کرد که کلاهبرداران حدود 120000 یورو معادل 157000 دلار را پس از جعل هویت ماسک و وعده عرضه رمزارز بر روی توییتر سرقت کردند.
هکرها بهطور خاص وارد حسابهای توییتر شرکت فروش لباس ماتالان (Matalan) و شرکت پس بریتانیا (Pathé UK) و شعبه بریتانیایی یک فیلمساز فرانسوی شدند و پیامهایی را برای تبلیغ این عرضه، پُست کردند. از آنجایی که هر دو حساب تائیدشده بودند، بیشتر دنبال کنندگان آنها حرفشان را باور کردند.
این پست مدعی بود که ایلان ماسک در حال ترک تسلا است و در حال عرضه بیتکوین رایگان است: در این کلاهبرداری دنبالکنندگان با وعده دریافت مقدار زیادی رمزارز، تشویق میشوند تا مقدار کمی از بیتکوین را به یک آدرس کیف پول مشخص ارسال کنند.
بر اساس گزارش تلگراف، بیش از 300 نفر قربانی این کلاهبرداری بودند.
فوریه 2019: ماسک گفت که ساختار بیتکوین «بسیار هوشمندانه» است و افزود «اتریوم نیز مزیتهایی دارد»
در 19 فوریه، شرکت ای آر کی اینوست پادکستی را با حضور ماسک منتشر کرد که در آن برای اولین بار از سال 2014، مواضع رمزارزی خود را واضحتر شرح داد و دراینباره نظرات جدی ارائه کرد. بااینوجود وقتی مصاحبهکننده در ابتدا از ایلان ماسک خواست که موضوع را عوض کند و درباره رمزارزها صحبت کند، او خندید و با تعجب گفت: «رمزارز؟ واقعاً؟»
بااینحال وی در پاسخ به سؤال درباره اینکه آیا بیتکوین تبدیل به تنها رمزارز بومی اینترنتی خواهد شد یا نه گفت:
«فکر میکنم که بیتکوین ساختاری بسیار هوشمندانه دارد. اتریوم نیز مزیتهایی دارد و شاید برخی رمزارزهای دیگر نیز چنین پتانسیلی داشته باشند»
ایلان ماسک پس از آن بر این تأکید کرد که «فکر خوبی نیست که منابع شرکت تسلا را درگیر رمزارز کنیم» زیرا شرکت وی به دنبال این است که «سرعت پیشرفت و توسعه انرژی پایدار را افزایش دهد». بدین ترتیب وی مصرف انرژی بالای رمزارز را بهعنوان یکی از معایب آن ذکر کرد و گفت:
«یکی از معایب رمزارز این است که ازلحاظ محاسباتی بسیار پرمصرف است. بنابراین باید محدودیتهایی برای ایجاد رمزارز وجود داشته باشد. هماکنون تولید بیتکوین به شکل روزافزونی پرمصرف است.»
در رابطه با مزایای رمزارزها هم ایلان ماسک اشاره کرد که او رمزارزها را به خاطر توانایی انتقال ارز و گذر از کنترلهای ارزی دوست دارد:
«رمزارز قادر به گذر از کنترلهای رایج ارزی است. پول کاغذی در حال حذفشدن است و رمزارز نسبت به تکههای کاغذ روش بسیار بهتری برای انتقال ارزش است.»